Onze showroom blijft de ganse zomer 7/7 open Meer info

Hoe onderhoud ik mijn houten constructie?

Sinds ons prille begin in 1992 houden wij bij Ostyn, sinds 2023 de nieuwe naam van Veranclassic, van hout en realiseren wij jaarlijks honderden houten constructies zoals tuinhuizen, carports, garages, terrasoverkappingen, woonuitbreidingen en poolhouses. Wij werken hierbij met diverse houtsoorten, waaronder Rode Noorse Den, Thermowood en tropische hardhoutsoorten zoals Afrormosia, Padoek en Iroko.

Het Grenenhout of Rode Noorse Den laten bij bovendien eerst impregneren waardoor wij u een garantie van 20 jaar kunnen bieden tegen schimmel, rot en insecten. Maar hout is en blijft een levend organisme. Na verloop van tijd begint het dan ook te vergrijzen en kan het door de weersomstandigheden ook barstjes of watersporen vertonen. 

Daarom raden wij onze klanten ook aan om uw houten constructie op regelmatige tijdstippen te onderhouden, te voeden of wat extra bescherming te geven tegen de diverse weersomstandigheden. Hierdoor zal u nog langer kunnen genieten van uw project. Wij bieden dan ook diverse onderhoudsproducten zoals olieën, beitsen, reinigers, ontgrijzers en hydrofugeproducten aan om uw constructie nog wat extra te verzorgen door de jaren heen. 

Hoe onderhoud ik nu mijn hout

Het hout van onze constructies leeft en vergrijst sowieso na verloop van tijd. Bepaalde hardhoutsoorten zoals Afrormosia, Iroko en Padoek vergrijzen zelf zeer snel. Wilt u de oorspronkelijke uitstraling van uw houten buitenconstructie liefst zolang mogelijk behouden? Dan begint u best met de eerste behandeling net na de plaatsing van uw project en herhaalt u dit 1 of 2 maal per jaar, bij voorkeur net voor de lente en net voor de winter. Om uw hout te beschermen tegen de weersomstandigheden en tegen de vergrijzing, maakt u eerst het hout proper met een ontvettend product. Daarna brengt u een beitslak of olie aan. Voor een optimaal resultaat en voor de beste bescherming raden wij 1 beschermingslaag en 2 dekkende lagen aan. Om uw constructie nog extra te beschermen en eventuele waterinsijpeling tegen te gaan, kan u ook jaarlijks een waterafstotend hydrofugeproduct aanbrengen op de buitenkant van uw constructie en de binnenkant van de opendraaiende delen. 

Onze onderhoudtips voor hout in het kort

 • Om oorspronkelijke kleur en uitstraling van uw hout zo lang mogelijk te behouden, best eerste behandeling net na plaatsing
 • Best 2 x per jaar onderhouden, net voor de lente en net voor de winter 
 • Hout eerst proper maken met ontvettend product en zachte spons 
 • Daarna beitsen (vooral aangeraden voor Rode Noorse Den) of olieën (vooral aangeraden voor Tropische Hardhoutsoorten) 
 • Door te beitsen of te olieën voedt u het hout en brengt u een transparante beschermingslaag aan zodat u de onderliggende houtstructuur nog ziet
 • Voor het beste resultaat, raden wij aan om 3 lagen aan te brengen: 1 beschermingslaag en 2 dekkende lagen 
 • Bijkomend kan u nog een jaarlijkse hydrofuge of waterafstotende behandeling doen van de buitenkant & binnenkant van opendraaiende gedeeltes van uw constructie
 • Deze hydrofuge producten (verkrijgbaar als spray of in bidon) leggen een soort film op het hout waardoor het water eraf vloeit en dus niet in het hout dringt. 
 • Om vergrijsd hout terug bleker te maken, kan u ook ontgrijzer gebruiken

Algemene onderhoudtips voor alle constructies

 • Tijdens de herfst regelmatig de goten en afvoeren controleren op vastzittende bladeren
 • De scharnieren van uw ramen en deuren regelmatig oliën
 • Regelmatig reinigen van wanden, daken, schrijnwerk en afwerkingsprofielen (mos & vuil verwijderen)
 • Jaarlijkse visuele controle van de soepele voegen (silicone, polymeer, rubbers, ... ) 

Veelgestelde vragen over hout

Bent u geïntesseerd in een nieuw buitenproject of woonuitbreiding maar weet u nog niet goed welk materialen er zoal bestaan of kunnen gebruikt worden? Laat ons dan even kort voor u alle materialen waarmee wij werken bij Ostyn op een rijtje zetten! 

Wilt u uw project onderhouden en zou u graag weten welke onderhoudsproducten wij zoal voorstellen en aanbieden? Wij hebben voor u een handig overzicht gemaakt van alle onderhoudsproducten die wij aanbieden. Wilt u graag de prijs weten van deze onderhoudsproducten? Neem dan telefonisch contact op met ons via 00 32 56 84 38 48 of stuur een mailtje naar info@ostyn.be 

Overzicht onderhoudsproducten Ostyn
pdf-Bestand1,62 MB

Impregneren of impregnatie is het proces waarbij wij de natuurlijke duurzaamheid van hout van de Rode Noorse Den verhogen door onder hoge druk impregantiemiddel toe te voegen tot diep in houtcellen. 

Met een hydrofugeproduct kan u nog een extra beschermlaag toevoegen aan uw constructie doordat het hout hydrofoog wordt en dus water zal afstoten. Door de coating zal het water beginnen parelen en zo van het hout lopen. Dit biedt eveneens bescherming tegen mos en vuil.

De twee belangrijkste garanties die Ostyn biedt zijn 20 jaar op geïmpregneerde Rode Noorse Den tegen rot, schimmel en insecten en 10 jaar garantie op woonuitbreidingen door ons lidmaatschap aan de NFVC. 

Onderhoud & Garantie Ostyn 202311
pdf-Bestand359,40 KB

Maak een afspraak met een projectadviseur

Zou u graag meer informatie en een gratis prijsofferte ontvangen over uw buitenproject? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze projectadviseurs bij u thuis of in onze prachtige belevingsshowroom!  

Vraag uw gratis inspiratieboek aan!

Zou u graag inspiratie opdoen voor uw project en het verhaal achter onze onderneming ontdekken? Download dan gratis ons inspiratieboek!  


Deel dit artikel