Onze showroom is de ganse maand mei open, ook op zondagen en feestdagen Meer info

Hout impregneren: wat, waarom en hoe?

Eén van de houtsoorten die wij bij Ostyn veel gebruiken voor de constructie van onze tuinhuizen, carports, garages of poolhouses is het kernhout van de Rode Noorse Den, afgekort RND. Door zijn trage groei heeft deze Scandinavische dennesoort een stevige kern waardoor deze houtsoort van nature reeds uiterst duurzaam is. Bovenop deze natuurlijke duurzaamheid laten wij deze Rode Noorse Den ook nog eens onder hoge druk impregneren waardoor wij de duurzaamheidsklasse van dit hout nog verhogen. De afkorting ISP die u vaak bij RND ziet staan, verwijst dan ook naar Impregnation Sous Pression. Maar hoe gebeurt dat impregneren nu juist en wat zijn voordelen? We zetten het kort op een rijtje voor u. 

Hoe impregneren we hout?

Bij Ostyn laten we ons hout apart impregneren in een autoclaaf, een groot rond vat dat vacuüm getrokken kan worden. De Rode Noorse Den wordt op grote karren geplaatst met latjes tussen het hout zodat de impregnatie volledig rondom het hout kan plaatsvinden. Daarna worden deze karren in de autoclaaf gereden en de impregneerketel wordt vacuüm gezogen. Hierdoor gaat alle lucht uit de ketel en gaan de houtcellen open staan. Daarna wordt het impregneermiddel toegevoegd in de ketel en onder hoge druk tot diep in de poriën van het hout geperst. Daarna wordt het overtollige impregneermiddel uit de ketel afgevoerd en het hout uit de autoclaaf gereden. Dit ganse proces neemt zo'n 6 uur in beslag en gebeurt volledig computergestuurd. Bij elke lading geïmpregneerd hout wordt een attest geleverd. 

Waarom impregneren we hout?

Wij impregneren de Rode Noorse Den om zijn natuurlijke duurzaamheid nog te verhogen en om de weerstand van het hout tegen externe factoren te verbeteren. De duurzaamheid van hout wordt bijvoorbeeld in 5 duurzaamheidsklassen ingedeeld. Door de impregnatie verhogen wij de duurzaamheid van RND tot de op één na hoogste duurzaamheidsklasse. Hierdoor kunnen wij u 20 jaar garantie geven op geïmpregneerde Rode Noorse Den tegen rot, schimmel en insecten. De impregnatie geeft aan deze Rode Noorse Den ook z'n typische zoutgroene kleur die onder invloed van de weersomstandigheden na enige tijd mooi vergrijst en dus verdwijnt. 

Bekijk het impregnatieproces van hout

Maak een afspraak met een projectadviseur

Zou u graag meer informatie en een gratis prijsofferte ontvangen over uw buitenproject? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze projectadviseurs bij u thuis of in onze prachtige belevingsshowroom!  

Vraag uw gratis inspiratieboek aan!

Zou u graag inspiratie opdoen voor uw project en het verhaal achter onze onderneming ontdekken? Download dan gratis ons inspiratieboek!  


Deel dit artikel