Bezoek onze zomerse opendeurdagen op 14, 15 en 16 juni  Meer info

Wat is Rode Noorse Den?

Wat is Rode Noorse Den?

Rode Noorse Den (RND) of Rode Noorse Grenen (RNG) is een zachthoutsoort afkomstig uit Scandinavië en vormt het hart van veel van onze projecten bij Ostyn. Van onze garages tot onze carports, van onze tuinhuizen tot onze poolhouses maar zelfs ook bij bepaalde woonuitbreidingen, is Rode Noorse Den een essentieel element in de structuur of bekleding van deze buitenprojecten. Dit grenenhout wordt enerzijds gebruikt voor de bouw van de structuur of het geraamte, maar anderzijds ook voor de afwerking of bekleding van de wanden. Voor de bekleding van uw buitenproject in Rode Noorse Den kan u daarenboven kiezen voor uit tal van afwerkingen: horizontaal of verticaal beplankt, met brede planken of smalle latjes, in natuurkleur of zwart gebeitst, ... 

Wat is het verschil tussen hardhout en zachthout?

Het onderscheid tussen hardhout en zachthout ligt in de oorsprong van het hout en de manier waarop de bomen zich voortplanten. Hardhout, zoals padoek, afrormosia of fraké, komt van loofbomen . Dit hardhout of loofhout komt van bedektzadigden of bomen waarbij de zaden bedekt worden door een vrucht. Zachthout, zoals Rode Noorse Den, is daarentegen afkomstig is van naaldbomen. Dit zachthout of naaldhout komt van naaktzadigen, waarbij de zaden in tegenstelling tot de loofbomen niet beschermd worden door een omhulsel. Beide houtsoorten hebben hun eigen unieke voordelen. Zo vereist hardhout minder onderhoud, terwijl zachthout vaak budgetvriendelijker is.

Rode Noorse Den als duurzame houtsoort

Rode Noorse Den is van nature een zeer duurzame grenenhoutsoort. Door de trage groei van deze boom, beschikt dit grenenhout ook over een hardere kern waardoor dit kernhout zeer stevig en stabiel is. Bij Ostyn verhogen we de natuurlijke duurzaamheid nog extra door een bijkomende impregnatie in een autoclaaf toe te passen op dit hout. Door deze impregnatie onder hoge druk (ISP) met een specifiek impregnatiemiddel is dit hout nog extra beschermd en kunnen wij 20 jaar garantie bieden tegen rot, schimmel en insecten. Deze impregantiebehandeling geeft aan dit Rode Noorse Grenenhout het karakteristieke groene kleur dat na verloop van tijd wel terug mooi vergrijst.Wilt u nog extra bescherming? Dan raden wij aan om jaarlijks ook een hydrofuge toe te passen op uw constructie, vooral als uw constructie niet voorzien is van een dampscherm. Door deze hydrofuge wordt een soort van beschermingslaagje op uw hout gelegd waardoor het water van het hout glijdt. Het water kan dus niet in het grenenhout trekken en de vuiligheid kan zich niet aan het hout vasthechten. 

Waarom vergrijst hout?

Hout is en blijft een levende materie die onderhevig is aan de weersomstandigheden. Door het uitzetten en krimpen van het hout, krijgt u bijvoorbeeld die typische barstjes die echter geen effect hebben op de kwaliteit en stevigheid van het hout. 

Een ander natuurlijk gevolg van de blootstelling van het hout aan weersomstandigheden zoals zon, regen en wind, is vergrijzing. Hierbij verliest het hout geleidelijk zijn oorspronkelijke kleur en krijgt het een rustieke grijze tint. Ook deze vergrijzing heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van het hout. De natuurlijke sterkte van het hout blijft behouden. Om de vergrijzing wat af te remmen kan u het hout oliën of beitsen, al dan niet in een kleur naar wens. 

Vraag uw gratis inspiratieboek aan!

Zou u graag inspiratie opdoen voor uw project en het verhaal achter onze onderneming ontdekken? Download dan gratis ons inspiratieboek

Maak een afspraak met een projectadviseur

Zou u graag meer informatie en een gratis prijsofferte ontvangen over uw buitenproject? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze projectadviseurs bij u thuis of in onze prachtige belevingsshowroom!  


Deel dit artikel