Onze showroom is de ganse maand mei open, ook op zondagen en feestdagen Meer info

Tips om condensatie en vochtigheid te vermijden

Hebt u ooit gemerkt dat er nevel verschijnt op de ramen van uw woning, uw veranda, uw poolhouse of uw woonuitbreiding wanneer u een douche neemt, de vaat doet, de thermostaat aanzet of zelfs ademhaalt? Al deze activiteiten genereren het fenomeen van condensatie binnen uw woning.
 

Wat is condensatie? 

Condensatie is een verschijnsel dat onder meer de overgang van een damptoestand naar een vloeistoftoestand aanduidt, waarbij waterdruppels of nevel worden gevormd op koude oppervlakten. In het dagelijks leven is vochtigheid soms een echt probleem maar hoe kan u de condensatie tot een minimum beperken? 

Hoe condensatie en vochtigheid bestrijden?

Hier zijn enkele tips om alle vormen van condensatie en vochtigheid in uw woning te vermijden of te verminderen:

Tip n°1: Ventileren

Open de ramen en deuren voor een duur van minimum van 15 minuten om de ruimtes te ventileren.

Tip n°2: Houd uw ruimtes op kamertemperatuur

Het is belangrijk om alle ruimtes op kamertemperatuur te houden. Dit geldt zowel voor uw woning als voor uw veranda, woonuitbreiding, poolhouse of andere ruimtes.

Tip n°3: Een goede selectie van beglazing en materialen voor uw veranda, poolhouse, ...

Bij Veranclassic heeft u natuurlijk de vrijheid om uw eigen type glas te kiezen maar onze projectadviseurs zullen u wel aanraden om voor dubbele beglazing te opteren.  Met het juiste type glas vermindert u sowieso al veel condensatie. Het type schrijnwerk van uw veranda, woonuitbreiding of poolhouse is natuurlijk ook een belangrijke factor. Opteert u voor aluminium schrijnwerk? Kies dan voor aluminium profielen die uitgerust zijn met thermische onderbreking om de overdracht van warme en koude lucht tussen binnen en buiten te voorkomen. Dit laat toe om de warmte binnen te bewaren, vochtigheid te vermijden en natuurlijk ook energie te besparen. Bij Veranclassic kan u ook kiezen voor houten schrijnwerk. Aangezien hout sowieso een slechte geleider is, zullen de temperatuurverschillen en bijgevolg ook de condensatie beperkt worden. U kan daarnaast ook opteren voor een extra ventilatierooster in uw glaspartijen of deuren zodat de ruimtes nog extra verlucht worden. Voor meer informatie staan onze projectadviseurs altijd klaar om hun deskundigheid met u te delen.

Tip n°4: Mechanische ventilatie

Een goede luchtkwaliteit is essentieel in uw woning, woonuitbreiding, veranda of poolhouse. Daarom is mechanische ventilatie of ventilator een ideale oplossing die zorgt voor een continue ventilatie in uw woninguitbreiding of andere ruimtes en dus overtollige vochtigheid voorkomt. 

Tip n°5: Sluit uw deuren

Wanneer er vocht aanwezig is in een bepaalde ruimte, sluit dan de deur van de betreffende kamer om te voorkomen dat het vocht zich verspreidt naar andere kamers.

Tip n° 6: Een luchtontvochtiger

U kunt ook een luchtontvochtiger voorzien in uw woning, woonuitbreiding, poolhouse of veranda.

We hopen dat u onze tips nuttig zullen vinden!

Wilt u meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren via +32(0)56 84 38 48, stuur ons een mailtje via info@ostyn.be of vul hier ons online contactformulier in!


Deel dit artikel