Onze showroom blijft de ganse zomer 7/7 open Meer info

Hoe onderhoud ik mijn constructie met crepi?

Ostyn, sinds 2023 de gloednieuwe naam van Veranclassic, heeft al jaren ervaring en expertise met de creatie en realisatie van poolhouses, woonuitbreidingen of pergola's op maat met bekleding in crepi. Wij zetten de constructies klaar om bekleed te worden met crepi en we hebben over de jaren heen een breed netwerk van onderaannemers uitgebouwd die deze crepi perfect kunnen aanbrengen. Crepi is een mooie, stijlvolle en tijdloze bekleding die een minimum aan onderhoud vergt. Wij zetten hieronder kort op een rijtje hoe u uw crepi best onderhoudt. 

Crepi onderhouden

Net zoals alle types van gevelbekleding, is crepi ook onderhevig aan de weersomstandigheden. Afhankelijk van het type crepi en de korrelgrootte, kan er zich na verloop van tijd vuiligheid nestelen in de crepi. Het is in eerste instantie dan ook aangeraden om kort na de plaatsing van de crepi de bekleding reeds te behandelen met een hydrofuge of vochtwerend product. Zo krijgen mos en algen minder kans om zich vast te hechten op de crepi. Los van deze behandeling is het ook aangewezen om uw crepi jaarlijks te reinigen met gewoon water en een zachte borstel of spons. Dit zal volstaan om uw crepi proper te houden. Heeft u uw crepi enige jaren niet onderhouden en is uw crepi ondertussen een stuk vuiler geworden? Dan opteert u best voor een grondige reiniging. Dit gebeurt best met een hogedrukreiniger maar omdat u bij deze intensieve reiniging met veel zaken dient rekening te houden, raden wij aan om u in eerste instantie te informeren bij de firma die de crepi aangebracht heeft. Het is dan ook aangewezen om deze intensieve reiniging te laten doen door een professionele reinigingsfirma. Er bestaat immers gevaar dat u uw crepi beschadigd bij te hoge druk of bij het gebruik van het verkeerde schoonmaakproduct. Daarnaast zijn er ook afhankelijk van het type crepi verschillende reinigingsmethodes. Hydrofuge in het begin en jaarlijkse reiniging met water en zachte borstel zorgt er echter voor dat zo'n intensieve reiniging niet nodig zal zijn. 

Onderhoudtips voor crepi in het kort

 • Weersomstandigheden hebben ook invloed op constructies die met crepi bekleed zijn
 • Na verloop van tijd kan vuiligheid zich nestelen tussen de crepi
 • Het aanbrengen van een waterwerend of vochtwerend product kan uw crepi in eerste instantie beschermen tegen vocht maar ook voorkomen dat mos of algen zich hechten op deze bekleding. 
 • Algemeen is het aan te raden om éénmaal per jaar de crepi te reinigen met warm water en een zachte borstel. 
 • Gebruik nooit een agressief of oplosmiddelhoudend schoonmaakmiddel
 • Voor een grondige reiniging van crepi is een hogedrukreiniger aangewezen maar om geen schade aan te brengen aan de crepi dient u met diverse zaken rekening te houden: welk type crepi, welke korrelgrootte, juiste druk, , ... Alvorens met de hogedrukreiniger aan de slag te gaan, vraagt u dus best eerst wat raad aan de firma die uw crepi geplaatst heeft. 
 • Om alle mogelijke problemen en schade te voorkomen, raden wij dus aan om bij een grondige reiniging van crepi een ervaren vakman of reinigingsfirma aan te spreken. Er zijn immers verschillende reinigingstechnieken (nevelstralen, stomen, ... ) afhankelijk van de soort crepi waarmee uw constructie bekleed werd. 

Algemene onderhoudtips voor elke constructie

 • Periodiek olieën van de scharnieren van deuren en ramen (tip: gebruik hiervoor WD-40 spray)
 • Waterafvoeren controleren op vastzittende bladeren (vooral tijdens herfstperiode)
 • Regelmatig reinigen van wanden, daken, schrijnwerk en afwerkingsprofielen (mos & vuil verwijderen)
 • Jaarlijks een visuele controle van de soepele voegen (silicone, polymeer, rubbers, ... )  

Veelgestelde vragen over onderhoud

Bij Ostyn kiezen wij bewust voor kwalitatief hoogstaande en duurzame materialen om uw project te realiseren zodat u lang van uw project kan genieten. Maar zoals vele producten die dagelijks blootgesteld worden aan de weersomstandigheden en intensief gebruikt worden, is ook een regelmatig onderhoud van uw realisatie belangrijk om nog langer van uw project te kunnen genieten. We zetten nog even enkele tips op een rijtje.

Kiezen voor Ostyn is sowieso kiezen voor kwaliteit. Natuurlijk vergt elk materiaal onderhoud en hebben onze constructies alsook de onderdelen elk hun specifieke garanties. Wij hebben dan ook een handig document samengesteld die een antwoord biedt op al uw vragen over garantie en onderhoud. 

Onderhoud & Garantie Ostyn 202311
pdf-Bestand359,40 KB

Met een hydrofugeproduct kan u nog een extra beschermlaag toevoegen aan uw constructie doordat het hout hydrofoog wordt en dus water zal afstoten. Door de coating zal het water beginnen parelen en zo van het hout lopen. Dit biedt eveneens bescherming tegen mos en vuil.

Wilt u uw project onderhouden en zou u graag weten welke onderhoudsproducten wij zoal voorstellen en aanbieden? Wij hebben voor u een handig overzicht gemaakt van alle onderhoudsproducten die wij aanbieden. Wilt u graag de prijs weten van deze onderhoudsproducten? Neem dan telefonisch contact op met ons via 00 32 56 84 38 48 of stuur een mailtje naar info@ostyn.be 

Overzicht onderhoudsproducten Ostyn
pdf-Bestand4,36 MB

De twee belangrijkste garanties die Ostyn biedt zijn 20 jaar op geïmpregneerde Rode Noorse Den tegen rot, schimmel en insecten en 10 jaar garantie op woonuitbreidingen door ons lidmaatschap aan de NFVC. 

Onderhoud & Garantie Ostyn 202311
pdf-Bestand359,40 KB

Maak een afspraak met een projectadviseur

Zou u graag meer informatie en een gratis prijsofferte ontvangen over uw buitenproject? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze projectadviseurs bij u thuis of in onze prachtige belevingsshowroom!  

Vraag uw gratis inspiratieboek aan!

Zou u graag inspiratie opdoen voor uw project en het verhaal achter onze onderneming ontdekken? Download dan gratis ons inspiratieboek!  


Deel dit artikel