Ostyn is de nieuwe naam van Veranclassic sinds 2023 Meer info

Hoe onderhoud ik mijn Thermowood constructie?

Heeft u Ostyn als partner gekozen voor de creatie en realisatie van uw tuinhuis, poolhouse, carport of tuinkamer op maat in Thermowood? Fantastisch! Dan heeft u ook gekozen voor een stijlvolle en kwalitatieve bekleding die weinig onderhoud vergt. Toch heeft elk project en elke materiaalsoort een minimum aan onderhoud nodig zodat u er zo lang mogelijk kan van genieten. Daarom zetten wij enkele tips voor het onderhoud van Thermowood op een rijtje. 

Thermowood Onderhouden

Door de langdurige verhitting in een speciale oven is Thermowood (Ayous of Grenenhout) beter beschermd tegen schimmels, vocht en insecten. Door de verhitting verandert de houtsamenstelling en de celstructuur waardoor insecten Thermowood niet meer aantrekkelijk vinden. Ook het vochtpercentage van het hout wordt ten gevolge van de verhitting aanzienlijk verminderd. Maar ook Thermowood dient onderhouden te worden en zal na verloop van tijd vergrijzen. Om zo lang mogelijk te genieten van de donkerbruine kleur die het hout krijgt ten gevolge van de verhitting, brengt u dus best ook onmiddellijk na de plaatsing een beits of UV-bestendige houtolie aan. Net zoals bij andere houtsoorten doet u dit best 1 of 2 maal per jaar, bij voorkeur net voor de lente en net voor de winter. Voor het beitsen of oliën reinigt u het Thermwood best met water en neutrale zeep. Agressieve reinigingsproducten raden wij ten strengste af omdat deze het hout kunnen beschadigen. 

De onderhoudstips voor Thermowood op een rijtje

  • Om oorspronkelijke kleur en uitstraling zo lang mogelijk te behouden, best eerste behandeling net na de plaatsing
  • Daarna best ook 1 of 2 per jaar onderhouden, net voor de lente en net voor de winter
  • Eerst Thermowood reinigen met water, neutrale zeep en zachte spons
  • Daarna een beschermende transparante beschermingslaag aanbrengen met beits of olie (1 grondlaag en 2 dekkende lagen) 
  • Geen agressieve reinigingsproducten, harde sponsen of hogedrukreinigers gebruiken
  • Om vergrijsd hout terug bleker te maken, kan u ook ontgrijzer gebruiken

Algemene onderhoudstips voor alle constructies

  • Periodiek olieën van de scharnieren van deuren en ramen (tip: gebruik hiervoor WD-40 spray)
  • Waterafvoeren controleren op vastzittende bladeren (vooral tijdens herfstperiode)
  • Regelmatig reinigen van wanden, daken, schrijnwerk en afwerkingsprofielen (mos & vuil verwijderen)
  • Jaarlijks een visuele controle van de soepele voegen (silicone, polymeer, rubbers, ... )  

Veelgestelde vragen over onderhoud

Bij Ostyn kiezen wij bewust voor kwalitatief hoogstaande en duurzame materialen om uw project te realiseren zodat u lang van uw project kan genieten. Maar zoals vele producten die dagelijks blootgesteld worden aan de weersomstandigheden en intensief gebruikt worden, is ook een regelmatig onderhoud van uw realisatie belangrijk om nog langer van uw project te kunnen genieten. We zetten nog even enkele tips op een rijtje.

Kiezen voor Ostyn is sowieso kiezen voor kwaliteit. Natuurlijk vergt elk materiaal onderhoud en hebben onze constructies alsook de onderdelen elk hun specifieke garanties. Wij hebben dan ook een handig document samengesteld die een antwoord biedt op al uw vragen over garantie en onderhoud. 

Onderhoud & Garantie Ostyn 202311
pdf-Bestand359,40 KB

De twee belangrijkste garanties die Ostyn biedt zijn 20 jaar op geïmpregneerde Rode Noorse Den tegen rot, schimmel en insecten en 10 jaar garantie op woonuitbreidingen door ons lidmaatschap aan de NFVC. 

Onderhoud & Garantie Ostyn 202311
pdf-Bestand359,40 KB

Wilt u uw project onderhouden en zou u graag weten welke onderhoudsproducten wij zoal voorstellen en aanbieden? Wij hebben voor u een handig overzicht gemaakt van alle onderhoudsproducten die wij aanbieden. Wilt u graag de prijs weten van deze onderhoudsproducten? Neem dan telefonisch contact op met ons via 00 32 56 84 38 48 of stuur een mailtje naar info@ostyn.be 

Overzicht onderhoudsproducten Ostyn
pdf-Bestand1,62 MB

Maak een afspraak met een projectadviseur

Zou u graag meer informatie en een gratis prijsofferte ontvangen over uw buitenproject? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze projectadviseurs bij u thuis of in onze prachtige belevingsshowroom!  

Vraag uw gratis inspiratieboek aan!

Zou u graag inspiratie opdoen voor uw project en het verhaal achter onze onderneming ontdekken? Download dan gratis ons inspiratieboek!  


Deel dit artikel